Friday, 30 October 2009

30.10.2009 Saigon, Vietnam





Aamulla siirsimme kamppeemme toiseen hotelliin ja lahdimme haistelemaan ulkoilmaa. Ensimmainen pysahdys oli taidemuseo. Sen jalkeen kappailimme keskustassa ja yritimme parhaamme mukaan vaistella skoottereita jotka ajelivat vahan siella ja taalla. Kuskit ajavat jalkakaytavilla jos on ruuhkaa, ne ajaa kovaa ja niita tulee joka suunnasta. Liikenne muistuttaakin pitkalti valtoimenaan pauhaavaa koskea, jonka ylittaminen vaatii liukkailla kivilla hyppimista oikeassa rytmissa. Ihme kylla emme ole tassa maassa viela nahty yhtakaan kolaria. Lounaan nautimme Ben Thanh kauppahallissa missa myydaan kaiken maailman tavaraa. Kauppahallin meininki on samalla kiehtovaa ja ahdistavaa. Tekisi kauheasti mieli kayda lahempaa tutkimaan jotain mutta kun sen teet niin sinun kimppuun hyokataan heti ja tyrkytetaan vaikka mita. "This price for you only, very cheap, you buy". Kiehtovin osasto oli ruokaosasto. Lounaaksi soimme tulista nuudelikeittoa ja joimme kookosmaitoa suoraan pahkinasta. Taman jalkeen suuntasimme kohti hotellia kun yhtakkia alkoi satamaan. Vetta tuli kaatamalla ja seisoimme hetken katoksen alla kunnes paikallinen ilmoitti etta sadekuuro kestaisi noin tunnin. Eipa meilla sitten ollut muuta vaihoehtoa kuin lahtea juoksemaan. Puolen metrin jalkeen olimme litimarkia eika siina voinnut muuta kuin nauraa. Kun paasimme hotellille sade lakkasi. Illalla suuntasimme viereiseen puistoon rokkikonserttiin. Puistoa koristi jouluvalot ja ilmassa oli romanttinen tunnelmaa. Pienissa ruokakojuissa myytiin kaikenlaisia ruokia ja tuoksuista innostuneina soimme grillattua krokotiilia. Hyvaa oli vaikkakin vahan sitkeaa. Huomioita vietnamilaisista vajaan 3 viikon kokemuksella: 1. Väestö on todella nuorta sodasta johtuen. 65% vaestosta on alle 30 vuotiaita 2. KAIKKI yli 25-vuotiaat naiset pukeutuvat AINA samasta kankaasta tehtyyn yla ja alaosaan jotka usein muistuttavat pyjamaa 3. Jos miehellä kasvaa naamassa luomesta karvaa, on sen kasvattaminen coolia. Pisimmat naamajouhikimput joihin olemme ormanneet saattavat olla yli 50 cm. 4. Kaupustelijat ovat hyvin agressiivisia. Jopa ruokaillessa sisalla ravintolassa tulee poydan viereen kaupustelijoita noin 1-5 minuutin valein tarjoamaan kaikkea mahdollista kirjoista ja purukumista heroiiniin

Thursday, 29 October 2009

29.10.2009 Saigon, Vietnam




Aamulla meidat haki hotellita bussi ja matka Saigoniin alkoi. Matka kesti noin viisi tuntia mutta ei se haitannut koska ikkunasta oli mukava katsella maisemia. Saigoniin saavuimme taas noin kahdelta ja hotellinmetsastys alkoi. Melkein heti tarppasi mutta huoneen saimme valitettavasti vain yhdeksi yoksi. Loysimme silti nopeasti toisen hotellin jolla oli huoneita moneksi yoksi joten teimme varauksen seuraavalle paivalle. Seuraava projekti oli salin ja uimahallin loytaminen. Etsiessamme sita tormasimme skottilaispariskuntaan jonka olimme tavanneet jo Pekiingissa ja sovimme etta lahtisimme illalla heudan kanssaan syomaan. Loysimme lopulta salin mutta se oli aika kaukana hotellista. Treenin jalkeen suihku ja sauna tuotti hieman hammennysta joten paatimme menna hotellille suihkuun. Illalla menimme syomaan skottilaisten Rachelin ja Anthonyn kanssa ja illasta tuli tosi mukava. Hauska ja rento pariskunta oli lopettanut tyot merivoimissa ja suunnitelmana heillä on reissaamista noin kaksi vuotta.

28.10.2009 Mui Ne, Vietnam




Paiva kului rannalla uiden ja makoillen. Lounaan jalkeen vuokrasimme skootterin ja lahdimme katsomaan ymparistoa. Ajoimme viereiseen kalastajakylaan missa oli pieni lahti mihin oli ankkuroitu suuri maara kalastusveneita. Kiertelimme viela jonkun aikaa ennen kuin menimme takaisin katsomaan kalastusveneita ja auringonlaskua. Nakyma oli tosi kaunis kuin aurinko laski veneiden taakse ja illan pimentyessa veneissa sytytettiin pienet vilkkuvat valot. Ajoimme takaisin hotellille syomaan ja pelaamaan biljardia enne kuin menimme nukkumaan. Mui Neessa aloimme myos ajatella perheenlisaysta. Ford Mustang Fastback olisi pakko saada mutta sen saamiseen taitaa valitettavasti menna enemman aikaa kuin yhdeksan kuukautta.

27.10.2009 Mui Ne, Vietnam



Aikaisen heratyksen jalkeen hyvastelimme Nha Trangin ja hyppasimme bussiin joka veisi meidat Mui Neen. Mui Ne on pieni kalastajakyla jonka vieressa on Mui Ne rantalomakohde missa on ainoastaan hotelleja ja ravintoloita. Vaikka olimma ostaneet liput tavalliseen bussiin niin meidan onneksemme bussi olikin sleeperbussi ja saimme nukuttua pois eilispaivan drinksut matkan aikana. Saavuimme Mui Neen noin kello kahdelta paivalla. Heivasimme tavarat hotelliin ja suuntasimme rannalle. Ranta oli taynna purjelautailijota ja leijalautailijoita. Leijalautailu naytti tosi hauskalta. Mutta katsottuamme hintoja totesimme etta ehka sitten Thaimaassa. Olimme pari tuntia rannalla ja menimme sitten hotellille syomaan. Mui Ne osoittautui tosi kalliiksi paikaksi kun siella on ainoastaan turisteja joten paatimme etta jaisimme vain pariksi yoksi.

23.10-26.10.2009 Nha Trang, Vietnam

Elama jatkui samaan tahtiin Nha Trangissa. Heratys, ranta, sali, lounas, ranta, hotelli, paivallinen, hotelli, nukkumaan. Viimeisena paivana saliystavamme Rob Australiasta ehdotti etta han veisi meidat ulos syomaan paikkaan missa paikalliset syo. Joten kuudelta illalla meilla oli treffit Robin kanssa. Han vei meidat ravintolaan missa me olimme ainoat lankkarit. Tama myos tarkoitti sita etta menuta ei ollu englanniksi. Yritimme tilata kanaa mutta joka kerta tarjoilija osoitti kuvassa olevan kanan jalkoja. Rob oli toiminnan mies ja meni keittioon nayttamaan mita halusimme. Alkuruuaksi nautimme viiriaisenmunia. Odotimme tovin aikaa meille luvattua kokonaista kanaa ja kun se tuotiin poytaan totesimme etta olipa pieni kana, lautasella oli noin kuusi pientä kananpalaa luineen mutta dippauskastike oli tosi hyvaa. Lahdimme ravintolasta ja Rob naytti meille paikallisen biljardisalin ja hanen ystavansa omistaman leipomon mista saimme suklaakonvehteja. Pienen kana-aterian jalkeen olimme viela vahan nalkaisia joten menimme Robin ystavan Bobin ravintolaan syomaan vahan lisaa ja juomaan viinia. Kun Vietnamissa tilaat lasin viinia saat oikeasti lasin viinia eika mitaan saalittavaa 12 cl ja viini oli vielakin ihan hyvaa. Kavimme viela drinksulla Robin kanssa ja suuntasimme sitten hotelliin nukkumaan.

Thursday, 22 October 2009

18.10.-22.10.2009 Nha Trang, Vietnam






Paatimme etta nyt on rantaloman aika ja otimme huoneen kymmeneksi paivaksi. Nha Trang on mukava pieni rantalomakaupunki vaikka valilla Rhodos tms. vibat ovat vahvat. Tosin taalla ei nae punaisia suomalaisia. Paivat olemme tahan mennessa viettaneet rannalla leppoisasti. Loysimme taaltakin pienen kuntosalin jossa olemme kayneet parantamassa rantakuntoa.

Yhtena paivana kavimme boat-tripilla joka kesti melkein koko paivan. Aamulla meidat haettiin hotellilta ja satamassa hyppasimme puiseen veneeseen joka oli tapotaynna ihmisia. Miehisto arvioi hetken tilannetta ja sitten puolet porukasta kaskettiin toiseen veneeseen. Vihdoinkin paasimme matkaan ja yksi oppaista viihdytti meita laululla ja ladyboy-lapilla. Lankkareita oli harvassa, meidan lisaksi mukana oli kaksi muuta suomalaista ja kaksi italialaista setaa muuten vene oli taynna aasialaisia. Ensimmainen pysahdys oli saari missa snorklasimme ja uimme noin tunnin verran. Meri oli taynna varikkaita kaloja ja koralleja. Sitten jatkoimme matkaa toisen saaren edustalle missa meille tarjottiin maukas lounas. Ohjelmaan kuului myös live-show missa laulettiin hitteja 90-luvulta. Harmiksemme vaikutti silta etta viereissa veneessa oli paremmat bileet menossa, ainakin kuin seuraava ohjelmanumero alkoi. Tama oli Floating-Bar, ensin baarimikko hyppasi veteen, sitten seurasi discomusiikki, baari-jolla ja sitten hypittiin veneesta mereen kumirenkaiden sekaan juomaan punaviinia joka maistui sherrylle. Viereiseen veneen baari-mikko pisti tanssiksi joka varmasti olisi kelpuuttanut hanet suomen Hunkseihin. Harva aasialaisista matkatovereistamme osallitui hupiin mutta paikallinen spurgu souti paikalle ja onnistui saamaan pari huikkaa. Loppumatkan chillailimme veneen katolla, soimme eksoottisia hedelmia ja juttelimme suomalaisten kanssa.

Kavimme myos tutustumassa paikalliseen yoelamaan neljan pojan kanssa jotka asuivat samassa paikassa kanssamme China Beachilla. Linda heitti pyhkeen kehaan jo alkuillasta mutta Samulin tanssijalka vipatti aamuun asti. Seuraava paiva kului rauhallisissa merkeissa.

Saturday, 17 October 2009

17.10.2009 Nha Trang, Vietnam

Kaatosateessa saavuimme kello 6 aamulla Nha Trangiin. Uusi-Seelantilainen pariskunta oli suositellut meille hotellia ja onneksemme bussi pysahtyi melkein hotellin viereen. Loysimme itsemme isosta huoneesta josta avautui viela isompi parveke. Soimme aamupalaksi banaanipannukakkua ja lepasimme joitakin tunteja huoneessa huonosti nukutun yon jalkeen. Kavimme kappailemassa kaupungilla mutta pian huono saa ajoi meidat takaisin hotellille.

13.10-16.10.2009 China Beach, Da Nang, Vietnam





Paivaohjelma:
7.30-8.00 Heratys
8.00-10.00 Aamulenkki ja jooga rannalla, surffaaminen ja uiminen
10.00 Aamianen
10.00-13.00 Hengailua
13.00 Lounas
13.00-15.00 Ruuansulattamista ja hengailua
15.00-18.00 Surffaamista, uimista, auringonottoa
18.00-19.00 Lepoa+ yksi jakso Simpsoneita
19.00-21.00 Family-dinner+ illanistumista
21.00-23.00 Nukkumaanmenoaika

Yhtena paivana vuokrasimme skootterin ja kavimme laheisessa rantakaupungissa Hoi Anissa pyorahtamassa. Toisena paivana kavimme katsomassa Marble Mountainia jossa oli mahtavia luolia ja hienoja temppeleita.

Perjantaina hyvastelimme China Beachin ja lähdimme Hoi Anista yo-bussilla kohti Nha Trangia.

12.10.2009 Hanoi, Da Nang, China Beach, Vietnam

Aamiaisen jalkeen Samuli suuntasi laheiseen kampamoon totteuttaakseen oman nakemyksensa menestyvan matkailijan kampauksesta. Hotellin vieresta olevasta kirjakaupasta loysimme suureksi iloksemme suomalaisia ja ruotsalaisia kirjoja joten niita tuli hamstrattua mukaan. Pakattuamme kamppeemme suuntasimme lentokentalle missa meita odotti tunnin lento Da Nangiin. Laskeuduttuamme hyppasimme taksiin joka vei meidat 30 km pitkalle China Beachille. China Beach on tunnettu siita etta se toimi amerikkalaisten sotilaiden lepo ja rentoutumis paikkana Vietnamin sodan aikana. Guesthousimme oli pieni ja vahan rapistuneen oloinen mutta silti niin mukava Hoa's Place. Paikan omistaja Hoa ja hanen vaimonsa ovat pyorittaneet paikkaa vuodesta 1994 ja he ovat hyvin sydammelisia ja auttavaisia ja hyvin ylpeita "local burgeristaan" missa on guacamolea. Guesthousissa on perinteena etta joka paiva kello 19 kaikki vieraat syovat yhdessa "family-dinnerin" mika lisaa paikan mukavaa tunnelmaa. Juuri ennen nukkumaanmenoa huomasimme etta meilla oli lemmikkielaimia huoneessamme, wc:n ilmastointiventtiilissa oli Rouva Pikkulinnun pesa ja lattialla tepasteli suuri ja mahtava Herra Torakka.

11.10.2009 Hanoi, Vietnam



Aamulla totesimme että krapula oli tullut kylaan joten paatimme ottaa lunkisti. Pyorimme jonkun aikaa kaupungilla, kavimme syomassa hyvaa ruokaa, shoppailimme vahan ja Samuli kavi parturissa. Parturista tuli ulos vietnamilainen nakemys menestyvasta matkailijasta. Taman jalkeen vetaydyimme hotellihuoneeseen katsomaan elokuvaa.

10.10.2009 Hanoi, Vietnam




Makeasti nukutun yon jalkeen lahdimme tutkimaan kaupunkia. Ulkona oli lakahdyttavan kuuma ja skootterit ajoivat miten sattui. Kiertelimme vanhaa kaupunkia joka koostui kortteleista ja kaduista joilla oli oma teemansa. Yhdellä kadulla myytin kenkia, toisella tyokaluja ja metallia jne. Mukaan tarttui uusi kamera kymmenella miljoonalla joten olo oli kuin miljonaarilla. Kaikkien junamatkojen jalkeen paatimme vaihteeksi lentaa ja kavimme ostamassa lentoliput Da Nangiin. Taman jalkeen meidat valtasi kauhea nalantunne ja suuntasimme lahimpaan ravintolaan joka osoittautui kiinalaiseksi. Yritimme tilata dumplingeja mutta poytaamme tuotiinkin munkkeja. Pienoisessa sokerihumalassa lahdimme takaisin hotellille lepaamaan. Illemmalla kavimme vielä syomassa Little-Hanoi nimisessa ravintolassa missa naimme pitkasta aikaa suomalaisia. Ratkesimme myos nautiskelemaan alkoholijuomia ja siirryimme toiseen baariin nauttimaan vahan lisaa.

Kaupunkina Hanoi vaikuttaa mukavalta, rennolta, varikkaalta ja eksoottiselta paikalta vaikka joka toinen vastaantulija on lankkari ja suurin osa ainakin vanhasta kaupungista on turisteille suunnatua. Huvittavaa on myos kopiointi-kulttuuri. Feikki kirjat, vaatteet ja elokuvat eivat yllata mutta Hanoista loytyy myos feikki hotelleja, ravintoloita, matkatoimistoja jne.. Esimerkiksi Vietnam Airlinesin toimistoja loytyy joka toisesta kadunkulmasta.

Friday, 9 October 2009

9.10.2009 Hekou,Kiina - Hanoi,Vietnam

Amusella muutaman kehnosti nukutun tunnin ja porisevien ja korisevien kiinalaisten kuuntelun ja haistelun turruttamina avautui silmiemme edessa sateisen trooppinen Hekou. Edellisesta ateriasta oli kulunut runsaasti aikaa ja aamuyon tunneista olisi viela tovi aikaa enne rajan avautumista tai ravintoloiden patojen lampiamista. Pienen kavelyn jalkeen paadyimme istuskelemaan porttikongiin rajan yittavan sillan kupeessa. Hitaasti hitaasti valuvien tuntien jalkaan Kiinan checkoutti avasi ja paasimme availemaan reppuja ja rinkkoja seka kertomaan terveydestamme ja missa oli tullut oltua kiinassa. Tassa vaiheessa meille valkeni vasta kauhistuttava totuus edellisesta yosta. Kovin luotettavan oloisista ja pahanhajuistisa ketjussa tupakkaa polttavista matkakumppaneistamme oli joku (epailen sita rotannaamaista vikisijaa joka huusi kannykkaansa kokoajan) kavalasti ja suurella vaaryydella anastanut makeasti uinuvan tursitin kameran hanen jalkojensa paalla sailyttamasta repustaan. Toisaalta suurta rohkeutta osoittanut pitkakyntinen oli palkintonsa ansainnutkin erittain uskaliaasta tempusta. Tasta masentumatta suuresti ylitimme sillan ja huomasimme olevamme huomattavasti iloisemman oloisessa Vietnamissa. Hiippailimme kantamuksinemme huutavista taksikuskeista huolimatta joitakin kilometria trooppisessa ilmastossa nalkiintyneena ja vasyneina juna-asemalle josta onneksi seuraava juna Hanoihin lahtikin tunnin sisalla. Matka kului leppoisasti. Noin 300km matkaan kului talta pendoliinolta reillu 11 tuntia..miten se on mahdollista ei varmaan tule koskaan ihmiskunnalle selviamaan. Tama ei sinaansa ollut huono juttu koska maisemat olivat erittain kauniita pienine olkikatto majoineen, riisipeltoineen ja vehreana kumpuilevine maastoineen. Miinuksena mainittakoon edelleen suolistossa paukuttava ravinnon puute ja ilmastointi joka sai viereisella penkilla olleen rouvan repimaan verhot junan ikkunoista ja kayttamaan niita peitteenaan. Noin kello yhdeksan aikoihin juna kolahti Hanoin steissilla stoppareihin ja pomppasimme taksiin aloittaen hotellin metsastyksen. Hotelli loytyi suht helpolla ja illallisen jalkeen kavimme suoraan levolle huolimatta klubeista pumppaavista bassoista.

4.10-8.10. 2009 Kunming, Kiina





Loysimme itsemme taas Kunmingista. Kunmingissa ei ole kovin paljon nahtavaa joten paatimme taas hyvalla omatunnolla vaan olla. Ohjelmaan kuului taas pyykkienpesu, sali, leffaillat ja yleisesti chillailua kirkonkylalla. Yhtena paivana teimme kaupunkikierroksen ja kavimme elaintarhassa. Emme viihtyneet siella kovin kauan koska elaimia kavi saaliksi pienissa askeettisissa kopeissaan. Paivan kohokohta oli kun Samuli viittomakielella yritti kysya onko elaintarhan akvaariossa haita. Hyvana kakkosena tuli randomina menusta valitseman paivallisen mukana syodyt lehman maksa ja vatsalaukku joka runsaan chilin avulla juuru ja juuri pysyi sisalla. Viimeisena iltana takseilimme jalleen long distance bustationille hypataksemme yobussiin joka veisi meidat Vietnamin rajalle.

3.10.2009 Lijiang, Kiina


Ulkona satoi vetta ja oli yllattavan viileaa Gorgen hellepaivien jalkeen. Lahdimme kiertelemaan vanhan kaupungin pikkukujia ja harjoittelemaan tinkaustaitojamme. Mukaan tarttui jokunen koru ja huivi. Maistoimme myos paikallista herkkua jogurttia joka oli tehty jakin maidosta ja se oli yllattavan hyvaa.Illalla lahdimme sitten bussiasemalle missa meita odotti uusi kokemus, sleeper-bussi. Sleeperbussissa on istuimien sijaan kerros-sangyt kolmessa rivissa ja jarjeton jalkahien haju.

2.10.2009 Tiger leaping gorge ja Lijiang, Kiina

Meille sanottiin Lijiangissa etta meidan kannattaa olla Gorgessa siihen asti kunnes lahtisimme takaisin Kunmingiin koska kaikki hostellit ovat taynna kansallispaivan lomien takia. Paatimme silti koetella onneamme ja lahtea yhdeksi yoksi Lijiangiin. Ennen lahtoamme paatimme kavella alas katsomaan Yangzee-jokea. Matka oli paljon pitempi kuin olimme kuvitelleet joten kavelimme vain puoleenvaliin koska aika alkoi kayda vahin. Minibussimatka Lijiangiin kesti vahan kauemmin talla kertaa koska kytkin ei tainnut olla kuskin kanssa samalla tasolla. Saimme huoneen samasta hostellista missa olimme yopyneet tiistaina. Lahdimme taas kiertelemaan ihastuttavia ja hirvittaviaa pikku kujia ja etsimaan ravintolaa ja loysimme pienen paikan missa oli tosi hyvaa ruokaa. Samuli tilasi lasin vakevaa joka maksoi 1,6€ ja mina lasillisen viinia joka maksoi 2,2 € mutta poytaan tuotiinkin pullo riisivinaa ja puoli pulloa viinia ja meidän kuului ottaa mukaamme se mitä ei juotu.

1.10.2009 Tiger leaping gorge, Kiina


Sikeasti nukutun yon jalkeen meita odotti vaelluksen viimeinen etappi. Meilta kestaisi noin kome tuntia kavella seuraavaan guesthousiin. Aurinko paistoi ja oli taas jarjettoman kuumaa mista jo punaiset niskamme eivat olleet kovin innoissaan. Talla etapilla oli monta vesiputousta ja paljon vuohia eika kaveleminen enaan tuntunut yhta raskaalta kuin edellisena paivana. Saavuimme Tina's Guesthousiin puolenpaivan jalkeen ja otimme huoneen. Nyrkkipesun jalkeen lahdimme metsastamaan nettia mutta se oli rikki kaikissa guesthouseissa, turisti oli kuulema rikkonut internetin. Palasimme guesthousiin, soimme herkullisen aterian ja siirryimme huoneeseen katsomaan kansallispaivan paraatia joka taas todisti meille ett kiinalaiset ovat kunnon kiihkoilijoita oman maansa suhteen.

30.9.2009 Tiger leaping gorge, Kiina



Aikaisen heratyksen jalkeen ahtauduimme minibussiin maaranpaana Tiger Leaping Gorge. Tiger Leaping Gorge on maailman pisin,syvin ja ahtain kanjoni jonka lapi virtaa Yangtze joki. Kuskimme oli varsinainen rallikuski jonka elamantehtaviin kuului puhelimeen puhuminen ja muitten autojen ohittaminen erityisesti mutkissa. Saavuimme Gorgeen 10 aikoihin ja naimme nalkaa joten menimme Guesthousiin syomaan Tiibetilaisen aamiaisen, Yakin lihaa, Baba-leipaa ja vuohenjuustoa. Aamiaisen jalkeen lahdimme reippaina kavelemaan mutta aika nopeasti vauhti hyytyi. Jyrkka nousu ja paahtava aurinko sai meidat toteamaan etta kunnossa olisi ehka vahan parantamisen varaa. Kaveltyamme noin pari tuntia saavuimme punaisina ja hikisina seuraavaan guesthousiin ja kerasimme voimia seuraavalle etapille joka kuulema oli koko vaelluksen pahin. Opas lahestyi meita ja tiedusteli halusimmeko vuokrata hevosen koska nousu olisi jyrkka ja raskas. Sanoimme ei kiitos, me kaveleme ihan itse. Lahdimme matkaan ja huomasimme pian etta opas hevosineen lahti peraamme, han ei ollut meihin yhta luottavainen kuin itse olimme. Nousu oli todella raskas ja jonkun verran kaveltyamme opas sai meidat kiinni ja saimme tingittya hintaa alemmas ja ratsastimme sitten vuorotellen makea ylospain. Ylhalla meidat kohtasi mahtavat nakymat, korkeat vuoret, raivoisa joki ja vihertavat laaksot. Kavelimme viela pari-kolme tuntia ja paatimme sitten yopya Halfway Guesthousissa joka on Gorgen puolessavalissa.

29.9.2009 Bussi+ Lijiang, Kiina


Herattyamme checkasimme ulos, jatimme tavaramme sailoon ja kavelimme bussi-asemalle. Kohteemme oli Lijiang ja meita odotti 8 tunnin bussi-matka. Emme olleet kovin innostuneita kun naimme bussin. Se oli vanha, ahdas eika siina ollut ilmastointia. Helpotuksemme oli suuri kun kavi ilmi etta tama bussi vain kuljetti meidat toiselle asemalle missa se oikea ja hieno bussi odotti meita, saatiin jopa vesipullot ja oksennuspussit hienossa bussissa ja saimme myos lounasta joka oli ihan syotavaa. Loppujen lopuksi matka kesti 10 tuntia ja kuin saavuimme Lijiangin oli jo pimeaa. Meilla ei ollut muuta kuin hostellin nimi ja osoite kirjoitettuna englanniksi mutta avuliaan taksi-kuskin ja turisti-infon jalkeen loysimme hostellin joka sijaitsi vanhassa kaupungissa. Vanha kaupunki oli uskomattoman kaunis ja samaan aikan helvetillisen hirvea. Kauniisti rakennettuja ja valaistuja taloja kiertelivat pienet kujat ja joet kivisiltoineen, mutta talojen sisalla odottivat kraasakauppiaat hirveine hintoineen. Tosin joitain poikkeuksiakin loytyi lahinna erittain relojen kahviloitten muodossa joissa pienessa tilassa paikallinen artisti soitteli kitaraa ja lauleskeli pienelle yleisolle kynttiloiden loisteessa. Paivalla tayteen ahdetut kujat muuttuivatkin sympaattisiksi ja satumaisiksi turistimassojen kaytya levolle.

24.-28.9.2009 Kunming, Kiina



Yunnanin provinssin paakaupunkiin Kunmingiin saavuimme flegmaattisen juna-matkan jalkeen ja paatimme reippaina kavella hostellille. Hostellimme nimi oli Hump-hostel ja vaikutti mukavalta. Syotyamme aamiaista veimme passimme Vietnamin konsulaattiin viisumia varten ja kun saimme tietaa etta viisumit olisivat valmiit vasta 28 paiva paatimme jaada Kunmingiin viideksi paivaksi eika tehda mitaan. Loysimme salin hostellin vastapaata joten kavimme naina paivina salilla, luimme, katsoimme elokuvia, pyorimme kartsalla, soimme ja vain olimme.


23.9.2009 Junassa jossain Kiinassa

Tanaan emme tehneet muuta kuin syotiin, luettiin ja nukuttiin.

22.9.2009 Xi'an, Kiina

Paivan ohjelmaan kuului vanhan kaupunginmuurin kiertaminen joka on noin 14 km pitka lenkki. Kavelimme sen kolmessa tunnissa kun taas Fa Bien joka pyoraili teki sen puolessatoista tunnissa. Illalla menimme Fa Bienin kanssa syomaan ja sen jalkeen pelasimme viela hostellilla korttia Peterin, Chelsyn ja Fa Bienin kanssa. Yhdeksan aikoihin lahdimme juna-asemalle ja hyppasimme junaan joka veisi meidat Kunmingiin. Talla kertaa olimme ostaneet soft-sleeper liput koska ajatus vaunusta jossa olisi 30 kiinalaista ei oikein houkuttanut kun matka kestaisi 37 tuntia. Tyytyvaisina valintaamme olimme viela tyytyvaisempia kun neljan hengen hyttiimme ei tullutkaan muita.

21.9.2009 Xi'an, Terrakotta-armeija, Kiina

Ulkona oli hellepaiva ja pienen eksymisen jalkeen loysimme bussin joka veisi meidat terrakotta-armeija museoon. Paikka osoittautui pieneksi pettymykseksi koska museo oli jaettu kolmeen rakennukseen ja ei ihan vastannut odotuksiamme. Ensimmaisessa oli iso kuoppa maassa ja siella taalla sirpaleita sotureista. Toisessa oli pieni kuoppa ja lisaa sirpaleita ja jokunen ehja seisova soturi. Kolmannessa oli sitten suuri kuoppa ja aika paljon ehjia seisovia sotureita ja hevosia. Olihan se hieno naky ja ajatus siita etta soturit ovat vuodelta 210 eaa. uskomaton mutta silti olimme odottaneet jotain suurempaa ja mahtavampaa. Museon jalkeen olimme huonoja turisteja ja suuntasimme Subwayhin syomaan.

20.9.2009 Xi'an, Kiina



Xi'aniin, joka on Kiinan entinen paakaupunki, saavuimme aamuvarhain ja juna-asemalla meita odotti kyyti hostellille. Talla kertaa olimme varanneet dormi-sangyt ja huoneessamme oli ainoastaan yksi tytto, Singaporessa syntynyt nykyisin Australiassa asusteleva Fa Bien. Myohemmin huoneesemme ilmestyi viela kanadalais-australialais pariskunta Chelsy ja Pete. Lahdimme tutustumaan kaupunkiin ja kavimme m.m. katsomassa muslimi-korttelia. Korttelissa meidat ymparoi katukeittioiden herkulliset tuoksut ja kojuissa myytiin teeta, hedelmia, pahkinoita ja pikkukraasaa. Uskaltauduimme ensimmaista kertaa ostamaan pikkupurtavaa katu-keittiosta, dumplingeja (keitettyja taikinanyytteja jauheliha-sipuli taytteella), ja hyvaa oli. Illalla juhlimme hostellin synttareita viereisessa baarissa.